Да пием ли вода по време на тренировка?

Вода

Вода

И колко?

Отговорът на първия въпрос е „Да“. Без значение дали си запален спортист или просто ходиш да тичаш един-два пъти седмично, много е важно да се хидратираш по време на спорт.

Причината: дори и малко дехидратация може да доведе до голям спад в способността ти да тренираш добре. Липсата на вода в организма ще те накара да се чувстваш замаян и летаргичен, а мускулите ти няма да работят толкова добре. Увеличава се и вероятността от получаване на крампи. А дехидратацията по време на спорт е неизбежна – докато тренираш, постоянно губиш вода.

Защо ти е водата?

Тя помага за правилната тренировка, тъй като е основна част от редица химични реакции в организма. Ако тези реакции се забавят поради липса на вода, мускулите се възстановяват по-бавно и тялото не функционира със 100% от възможностите си.

Обратно, при добре хидратирания организъм на сърцето не му се налага да се преработва, за да изпомпва кръвта към тялото. Така кислородът и хранителните вещества стигат по-лесно до мускулите, което е много важно по време на тренировка. Резултатът – имаш повече енергия и упражненията ти се струват по-лесни.

А колко точно вода ти трябва?

Този въпрос е доста сложен и понякога дори на професионалните спортисти им е трудно да сметнат колко вода да пият. Ето няколко насоки.

1) Хидратация преди тренировката

Това ще рече през целия ден. Важно е да пиеш достатъчно количество вода по всяко едно време. Още по темата тук.

2) Час-два преди тренировка

Това е моментът да пийнеш вода, около 500 мл. Не пий наведнъж, за да не се подуеш. Пий на малки глътки.

3) 15 минути преди тренировка

Сега е моментът за една чаша вода (около 200-240 мл)

4) По време на тренировка

Опитай се да пиеш по около 1 чаша или 200-240 мл на всеки 15 минути. При по-обилно потене ти трябва повече вода. Това важи с особена сила, ако тренираш навън и ако времето е много горещо.

Трябва ли ти нещо друго освен вода?

При по-продължителна тренировка спортните напитки могат да са добър вариант, но като цяло за повечето хора, които тренират по-малко от час, водата е напълно достатъчна.

Възможно ли е да прекалиш с водата?

Да, макар и трудно. При приемане на твърде големи количества вода, което е възможно при професионалните атлети, трениращи за издържливост, кръвта може да се разреди и това да доведе до опасни последици. За да се стигне до тях обаче, трябва да се изпият наистина големи количества вода (с литри).

На практика

Постарай се винаги, когато тренираш, да имаш бутилка с вода подръка. И пий винаги, когато усетиш жажда.

Опитай да обърнеш внимание на приема на вода по време на спорт и разликата между тренировките при достатъчна и при недостатъчна хидратация ще те удиви.

2 comments to “Да пием ли вода по време на тренировка?”
  1. Pingback: Arteka.bg | Тренировки през лятото

  2. Pingback: Arteka.bg | Не е късно да влезем във форма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.