Какво знаете за диабета?

Световен ден за борба с диабета

Световен ден за борба с диабета

14 ноември е Световният ден за борба с диабета.

Идеята на такива дни очевидно не е да се погрижим за здравето си само за един ден, а да се подсетим за необходимостта от профилактика и постоянни грижи за себе си.

Затова взехме 14 ноември за повод и организирахме своята първа кампания за борба с диабета в рамките на Arteka.bg  и аптека „Линк“ – Бургас. Постарахме се да предложим информация, консултации, безплатно измерване на кръвна захар (снимка – по-долу), както и специални промоционални цени на хранителни добавки за диабетици, глюкомери и тест ленти (промоциите можете да видите на Arteka.bg).

Безплатно измерване на кръвна захар в аптека Линк - Бургас

Безплатно измерване на кръвна захар в аптека Линк – Бургас

Какво обаче представлява диабетът и дали знаем достатъчно за него? А проверяваме ли се достатъчно често?

Знаете ли например, че 40% от хората, които имат диабет, не знаят, че го имат? Затова профилактичните изследвания са много важни, особено ако попадате в някоя от рисковите групи:

– фамилна обремененост
– заболявания на панкреаса
– наднормено тегло
– високо кръвно налягане
– високи стойности на триглицеридите
– ниски нива на добрия холестерол
– заседнал начин на живот

Диабетът бива два основни вида – тип 1 и тип 2.

Разликата между двата типа е, че при тип 1 панкреасът не произвежда инсулин, а при тип 2 организмът си произвежда инсулин, но не може да го използва.

Има и трети вид – гестационен диабет, – който е диабет по време на бременност. Причините за него са хормоналните промени по време на бременност.

Превенция

Най-добрият начин да се предпазите от развитие на диабет е да намалите ролята на рисковите фактори. Иначе казано:

– Хранете се здравословно
– Движете се
– Поддържайте нормално телесно тегло
– Поддържайте нормално ниво на кръвното налягане

Как се диагностицира диабетът?

С изследване на нивото на кръвната захар и консултация със специалист ендокринолог.

Живот с диабет

Дори и след поставена диагноза, всеки може да се погрижи за себе си така, че да контролира диабета и да се поддържа в добро здравословно състояние. Това може да стане с подходящ хранителен режим, много движение, редовно изследване на нивото на захарта и менажиране на заболяването с помощта на изписани от лекар лекарствени препарати.

Хранителни добавки

Те са особено важни за хората в преддиабетно състояние, както и за онези в рискови групи. Това са групи хора, които все още не са за лекарства и които биха могли значително да намалят риска от развитие на диабет, ако направят промени в начина си на живот, ако спортуват, пазят диета и приемат подходящите добавки. Идеята на превенцията е точно това – ако е възможно, да предотвратим развитието на заболяване.

Добавките са добър избор и за хората, които вече имат проблем със захарта, защото могат по естествен начин да подпомогнат третирането на заболяването.

В Arteka.bg избрахме няколко добавки, които да ви предложим на специални цени до 11 декември:

Blood Sugar Nature's Way

Blood Sugar Nature’s Way

Blood Sugar е продукт, който спомага регулирането на нивата на кръвна захар в организма и стимулира изгарянето на мазнините. Представлява комбинация от хром и няколко екстракта от растения, които имат насочено действие към намаляване на нивата на кръвната захар. Опаковката е достатъчна за близо два месеца и за този първи курс би следвало да се забележи видим резултат.

Алфа Липомакс

Алфа Липомакс

Алфа Липомакс е продукт, разработен специално за подобряване на състоянието при диабетна полиневропатия. Той подпомага глюкозния обмен в организма, допринася за нормалната функция на периферната нервна система и има ясно изразен антиоксидантен ефект. Съдържа алфа-липоева киселина и витамини от В групата. Опаковката е достатъчна за едномесечен курс.

Натурален био сок от нони - Абофарма

Натурален био сок от нони – Абофарма

Натуралният био сок от нони също е част от кампанията ни като едно универсално средство за повишаване на имунитета, подходящо и за диабетици.

Хром Форте - Валмарк

Хром Форте – Валмарк

Хромът е друга подходяща добавка за всеки, който иска да подпомогне борбата си с наднорменото тегло. Той засилва метаболизма и помага за поддържане на нормално ниво на глюкозата в кръвта. Опаковката е достатъчна за едномесечен курс – приема се по една таблетка дневно.

Глюконормал

Глюконормал

Билковата тинктура Глюконормал е друг вариант за билкова добавка, подходяща за диетичния режим на диабетиците. Тинктурата подпомага работата на системите, свързани с въглхидратната обмяна.

Алфабетик мултивитамини

Алфабетик мултивитамини

През есента за всеки е важно да подсили имунната система и това важи и за диабетиците. Мултивитамините АлфаБетик са разработени специално за хората с диабет, за да им осигурят енергия и да подсилят имунитета им.

Optium Freestyle Neo

Optium Freestyle Neo

Накрая, кампанията ни за борба с диабета доведе и до създаването на цяла нова категория в Arteka.bg, която тепърва ще се развива: Медицински изделия. В нея ще намерите продукти като глюкомери и тест ленти.

В момента можете да вземете на специална цена глюкомер Optium Freestyle Neo с една опаковка от 50 тест ленти и със специален ваучер за намаление при покупка на следващата опаковка тест ленти.

Optium Freestyle тест ленти

Optium Freestyle тест ленти

Можете да поръчате и само една опаковка тест ленти Optium Freestyle на промо цена от 39 лв.

Какво, защо и как

Идеята на кампаниите е да ни подсетят. Да ни накарат да се замислим за себе си, да се изследваме, да проверим дали правим достатъчно за най-ценното, което имаме – нашето здраве. Надяваме се, че сме успели да ви подсетим и че ще направите нещо за себе си още днес – дали ще е да отидете да потичате в парка, да изследвате холестерола и кръвната си захар или да се откажете от второто парче торта.

One comment to “Какво знаете за диабета?”
  1. Pingback: Arteka.bg | Как да премахнем коремните мазнини и защо те са вредни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.