Началото на декември за мен е онова особено време, в което коледното настроение малко по малко започва да обхваща всички и всичко наоколо.
И въпреки че навън няма сняг, а празниците все още са далеч, в събота реших, че не е рано да направя първи опит за коледни сладки. Защото няма нищо по-коледно от миризмата на прясно изпечени сладкиши в топла кухня, докато навън е студено и ветровито (а в Бургас обикновено е ветровито).
Избрах си една рецепта, която звучеше доста интересно – сладки с макадамия и бял шоколад. Честно казано, на мен лично резултатът не би е любим (вкусът се получи твърде млечен), обаче всички останали, които опитаха произведението ми, много го харесаха и трябваше да обещая, че пак ще направя същите сладки за Коледа.
Ето и рецептата
Продукти:
1/2 ч.ч. разтопено масло
3/4 ч.ч. бяла захар (аз сложих кафява)
1 яйце
1 ч.л. ванилия
1 1/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
200 г. бял шоколад на парченца
200 г. макадамия (сурова), нарязана на парченца (най-добре в чопър)
Приготвяне:
Загрявате фурната до 200 градуса.
Смесвате и разбивате заедно маслото и захарта, след което добавяте разбитото яйце и ванилията. Смесвате брашното, содата и солта и ги добавяте към сместа. Най-накрая добавяте белия шоколад и ядките.
От тази смес взимате с чаена лъжица, препълнена, и слагате топчетата върху хартия за печене в тава. Нека да има около 5 см отстояние между отделните сладки.
Рецептата казва да печете 8-10 минути, но на мен ми трябваха около 15-20. Може би зависи от фурната, идеята е сладките леко да се зачервят и втвърдят. След това се оставят да изстинат и после се съхраняват в добре затворена кутия.
След това остава само да си пуснете някоя коледна песен, да си направите чай или горещ шоколад и да поканите коледния дух в дома и в душата си 🙂